Nőnapra ajándék ötletekMagyarország nyitólapja
NyitólapAjándék ötletekTermékekOnline fotókidolgozásÁrlistaKosárNőnapi hírek, ötletekKapcsolat

Versenyfutás a szavatossági idővel

Címkék - kozmetikumok, lányok, nők, nőnap, ötletek, szavatosság, szépségápolás, tippek
 - Versenyfutás a szavatossági idővel
Sokat költünk kozmetikumokra, amelyek között nem nehéz drágábbakat találni. Ha már viszont egy halom pénzt adunk ki értük, van egy pár szabály, amelyek betartásával elkerülheted, hogy például ajakrúzsod beráncosodjon, vagy szemránc-krémed furcsa szagokat kezdjen árasztani…
A következő tippek betartásával könnyedén előfordulhat, hogy hidratálódat, vagy körömlakkodat még jóval a csomagoláson megadott szavatossági határidő lejárta után is használni tudod.

„A legtöbb kozmetikum a gyártástól számított legalább 30 hónapig őrzi meg minőségét” – mondja Martin Ruppmann, a berlini székhelyű Német Kozmetikai Szövetség szakértője. „Számos termék ettől hosszabb ideig is felhasználható, amelyet a terméken jeleznek is” – teszi hozzá Ruppmann. A felhasználási időt a csomagoláson találhatjuk: általában M-betűvel (month, monat – mint hónap – a szerk.) jelzik, hogy az előírásszerű használat mellett meddig változatlan a kozmetikum minősége.

„A termék megvásárlásánál, illetve az első használatkor ajánlatos a dátumot felírnunk” – javasolja Christiane Nientimp, a Németország-szerte minőségellenőzéssel foglalkozó, igen elismert Stiftung Warentest intézet munkatársa. Ez idáig rendben is lenne, de ezen kívül mit tehetünk még a minőség megőrzéséért? „A legtöbb kozmetikai termék esetében kijelenthető, hogy a levegővel való fokozott érintkezés, és a baktériumok, amelyek ujjainkon keresztül kerülhetnek a termékbe, drasztikusan rontják a minőséget. Ha választhatunk, keressünk olyan kozmetikumot, amely pumpával rendelkezik, így kezünk nem találkozik közvetlenül a krém felületével. Ha pumpa nélküli árut veszünk, használjunk kis szedőlapátkát, műanyag pálcikát és arról kerüljön kezünkre a krém.” – javasolja Ruppmann.

A víztartalmú anyagok különösen nagy óvatosságot követelnek meg. Ez érvényes általánosan a krémekre, testápolókra, maszkokra, de a samponokra és tusfürdőkre is. A vizes alapú anyagokban könnyedén elszaporodhatnak a mikroorganizmusok, amelyek – amellett, hogy a kozmetikum megromlását is okozzák – az egészségünkre is ártalmasak. A tartósítószert tartalmazók ilyen szempontból védettséget élveznek, de a természetes alapanyagú krémeket semmi esetre sem szabad nyitott fedéllel felejteni.

Kevésbé problémásak ezzel szemben a vizet nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmazó kozmetikumok, de az is igaz, hogy a púdereknek, alapozóknak, vagy a viaszt és zsírokat tartalmazó szájceruzáknak is megvan a maguk ellensége: éppen a víz. Vizes környezetben ugyanis – még ha elsőre láthatatlanul is – szinte azonnal beindul a penészedés folyamata. Szakszerű használat és tárolás esetén azonban a szemhéjfesték és az ajakceruza is használható állapotban marad akár két évig is. A púder pedig szinte az örökkévalóságnak teremtetett. A vele érintkező anyagokat, mint például az ecsetet, szivacskát érdemes szappanos vagy samponos vízzel rendszeresen megtisztítani. De a szakemberek szerint a legfontosabb: a tubusok jóval tovább megóvják tartalmuk minőségét, mint a tégelyek, mivel kevésbé vannak kitéve a mikrobák támadásának. Ha teheted, válaszd a tubusos kozmetikumokat!

A nedvesség mellett a meleg is lerövidítheti készleted élettartamát. Az ajakstiftek hő hatására – akár gondosan lekupakolva is – ráncosak, csomóssá válhatnak. Ha körömlakkod besűrűsödik, minden esetben körömlakk-hígítót használj, és eszedbe ne jusson körömlakk-lemosót önteni hozzá. Utóbbi ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy a körömre felvitt lakk már nem az eredeti tartósságú lesz – tanácsolja a szakember.

A legkörültekintőbb bánásmódot az illatanyagot tartalmazó kozmetikumok követelik, mivel a hőre, fényre és a levegővel való érintkezésre a legérzékenyebbek. Ennél fogva méregdrága parfümjeidet ne a fürdőszobában, vagy az ablakba állítva tárold! Erre a célra egy száraz, hűvös szekrényke a megfelelő. Minél kevesebb az alkohol aránya az illatanyagokhoz képest, annál óvatosabb bánásmódot igényel. Az ’eau de toilette’ felirattal büszkélkedő üvegcsék illata – a tartalom közel 70 százalékos alkoholtartalma miatt – a legidőállóbb. Azonban, amikor magunkra permetezzük, az intenzitás pontosan a magas alkoholtartalom miatt rövid idő elteltével is drasztikusan csökkenhet – írja a Frankfurter Neue Presse online változata - írja a rheinmain.net.
Szólj hozzá a cikkhez - 0 hozzászólás - 2013-05-06 14:52:00
Ajánlott oldalak
Keresés   -   Válassz témakört a legördülő menü vagy az ikonok segítségével
Keresés
Hírek, érdekességek Nőnapra ajándékok  receptek Nőnapra tippek, ötletek Nőnapi sms-ek  versek, énekek, dalszövegek
Szólj hozzá
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. Ha még nem regisztráltál, most könnyen és gyorsan megteheted.
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás - legyél Te az első
SimultanOnline